CARA TERBAIK NAK HILANGKAN SAKIT SENGGUGUT



SOALAN:
Setiap kali kedatangan haid, saya mengalami sakit perut yang teramat dan saya ingin tahu bagaimana cara untuk mengurangkan kesakitan itu. Harap dapat membantu.


Sakit perut ketika haid, senggugut, period pain... ini semua normal untuk wanita/gadis. Kesian tengok sebab bila sakit tu sampai merengkok2 badan tahan kesakitan, ada yang MC kerja sebab tak mampu nak berjalan.

Senggugut ni sebenarnya disebabkan pergerakan otot uterus yang mengecut dan mengembang dengan kuat semasa darah kotor turun daripada dinding uterus, itu yang membawa kepada kontraksi. Pergerakan ini yang menyebabkan kita berasa ngilu apabila darah kotor keluar.



APA CARA TERBAIK NAK HILANGKAN SENGGUGUT?

Senang jer, JANGAN MAKAN PANADOL/PARACETAMOL/PIL TAHAN SAKIT. Sebab apa? sebab ni semua sementara, bukan menghilangkan senggugut untuk selama2nya tapi untuk memberi kelegaan beberapa jam awak telan pil tu saja. Petang ni sakit, makan pil lagi. Next month sakit , makan pil lagi....Sudahnya, lama2 buah pinggang pun boleh rosak.


Atasi masalah senggugut dengan cara yang betul iaitu :

  • Amalkan pemakanan yang cukup protein, karbohidrat, kalsium dan nutrient penting untuk tubuh!
  • Makan supplemen semulajadi yang boleh memberi and cukup kalsium,magnesium, terutaman untuk melindungi sistem saraf dan otot bagi mengelak daripada masalah cramp.
  • Beri badan anda kehidupan yang sihat dan bertenaga.






APA KESAN JANGKA PENDEK/JANGKA PANJANG JIKA DIBIARKAN?

Senggugut boleh menjadi salah satu punca kepada CYST, susah untuk mendapatkan zuriat, sakit sendi dan otot yang akhirnya beri kesan kepada saraf tunjang serta boleh mengganggu peredaran darah berlaku dengan lancar.








Sekiranya anda berminat dan ingin dapatkan konsultasi percuma, bolehla hubungi saya dengan menghantar email ke zamilazahari@gmail.com ...terima kasih. InsyaAllah harga istimewa untuk anda dan semestinya FREE DELIVERY!

1 comment:

  1. Terima kasih atas informasinya sangat bermanfaat sekali bagi saya
    salam blogger dari gustilubis.blogspot.com
    kunjungi blog saya jika ada waktu ya
    thanks

    ReplyDelete